Simon Stelling scoort bij landelijke radio met muziek op 100 jaar oud orgel dat oorlog ongeschonden overleefde

Bron: AD Groene Hart
De Alphense organist Simon Stelling (65) maakt de blits in Hilversum. Zijn net uitgebrachte dubbel-cd met het bijzondere Steinmeyer-orgel heeft het tot Album van de Week bij NPO Radio 4 geschopt.
Da's best uitzonderlijk, heeft Stelling begrepen. De klassieke-muziekzender heeft namelijk nog nooit een orgel-cd zo prominent in de kijker gezet. Meestal zijn het internationale orkesten en ensembles, jonge aanstormende talenten en bekende solisten die hun muziekproductie gepromoot zien.
De ene cd bevat orgelwerk van Franse, Duitse en Engelse componisten onder wie Alexandre Guilmant en César Franck. Op de andere cd zijn stukken te horen die veelal voor symfonie-orkest zijn geschreven, waaronder de beroemde symfonie Uit de Nieuwe Wereld van Dvorak.
‘Organist kan lezen en schrijven met het Steinmeyer-orgel’
,,Stuk voor stuk muziekwerken die fraai tot z’n recht komen op het succesvol gerestaureerde Steinmeyer-orgel met de karakteristieke registers als de Jubalfluit, de klarinet en de hobo’’, oordeelt presentator Sander Zwiep van het programma Maatwerk.
,,Vaste bespeler Simon Stelling kan lezen en schrijven met deze Steinmeyer en vulde een dubbel-cd met zowel orgelliteratuur als orgeltranscripties van klassieke hits’’, oordeelt Zwiep.
Orgel nog helemaal in oorspronkelijke staat
Stelling is blij verrast door de keuze van de radiozender. ,,Hiermee ben ik verschrikkelijk blij met deze enorme eer. En ik ben ook heel trots op het gerestaureerde Steinmeyer-orgel.’’ Het orgel uit 1922 verkeert namelijk nog in oorspronkelijke staat, staat onveranderd op dezelfde plek en heeft de Tweede Wereldoorlog ongeschonden overleefd.
,,Dit maakt het orgel, naast zijn bijzondere klank, tot een uniek instrument’’, licht Stelling toe. Het instrument is in 2020 voor een slordige anderhalve ton grondig gerestaureerd. Kerk en organist zetten allerlei publieksacties op om geld bijeen te sprokkelen. Als gevolg van de coronabeperkingen kon het brede publiek pas vanaf dit jaar het orgel in volle glorie horen en zien.
